Musím sa priznať, že som nepredpokladala, že Slovinsko tak veľmi poteší všetky moje chuťové poháriky. Čakala som klasické „ligne na žaru“, ražniči a čevapčiči, no výsledok predčil všetky očakávania. Počas nášho predĺženého víkendu na slovinskom pobreží sme si jedlo doslova vychutnávali. Sumarizujem tipy na gastrozážitky, kde nejeden milovník dobrého jedla zaplesá blahom.
Piran – Fritolin pri Cantini
- Maličká domáca reštika, ktorú nájdete v širšom centre.
- Jej vnútorná kapacita je limitovaná len na štyri stoly. Pokiaľ počasie praje, sedí sa vonku na námestí s úžasnou atmosférou.
- Odporúčam tie najlepšie mušle, ktoré som kedy jedla – na cesnaku, bielom víne, zapečené s paradajkami a syrom. Bez ochutnávky tohoto jedla z Pirana určite neodchádzajte.
- Nehynúca klasika – grilované kalamáre boli tiež úžasné.
Piran – Caffe Čakola
- Hneď za hotelom Piran vás bude lákať na „jedno deci“ tento výborný podnik.
- Štýlová miesta putika má v menu množstvo rozličných vín a slané pochutiny. Syrové a šunkové taniere, ktoré ponúkajú sa výborne hodia k tomuto moku.
- Máte povinnosť ochutnať slovinský „pršut“ ktorý vám tu nakrájajú úplne čerstvý.
V Pirane sme jedli aj na promenáde – Reštaurácia u Pavla. Sea food špagety boli veľmi dobré, rovnako ako vyprážané kalamáre. Ak máte chuť sedieť priamo pri mori a dýchať pri jedle čerstvý morský vzduch, choďte do toho, nič tým nepokazíte. Osobne si myslím, že reštaurácie na promenáde majú svoju štandardnú kvalitu a je jedno, ktorú si vyberiete.
Káva v Koperi
Ak sa rozhodnete pre návštevu mesta Koper – (napríklad bajkami z Pirana) a potrebujete doplniť hladinu cukru, zastavte sa v kaviarni Triglav. Nájdete ju hneď v prístave. Určite neobíďte tradičný slovinský koláč – Medimurska gibanica. Kombinácia vrstvy tvarohu, orechov, jabĺk a maku na prvé počutie možno neznie vábne, no po prvom súste ihneď zmeníte názor.
Izola – Gostilna BUJOL
V Izole nájdete rovnaký typ promenádových reštaurácií ako v Pirane. Nenechajte sa nimi (a hladom) zlákať a dajte si námahu na objavenie kráľovnej medzi reštauráciami.
Reštaurácia BUJOL vás odmení dokonalým jedlom a príjemnou domácou atmosférou. Jej menu je charakteristické rôznymi predjedlami, ktoré patria do kategórie „okamžite treba všetky vyskúšať“. Chobotnice v slanom náleve sa vám budú rozplývať na jazyku. Nechajte si miesto v bruchu na rybičkovú pomazánku či slané sardelky. Ako hlavné jedlo máme overené grilované a vyprážané sardinky.
Podeľte sa s nami aj vy o vaše vaše gastrozážitky. Už teraz sa mi na ne zbiehajú slinky. 🙂