Musím sa priznať, že som nepredpokladala, že Slovinsko tak veľmi poteší všetky moje chuťové poháriky. Čakala som klasické „ligne na žaru“, ražniči a čevapčiči, no výsledok predčil všetky očakávania. Počas nášho predĺženého víkendu na slovinskom pobreží sme si jedlo doslova vychutnávali. Sumarizujem tipy na gastrozážitky, kde nejeden milovník dobrého jedla zaplesá blahom.

Piran – Fritolin pri Cantini

  • Maličká domáca reštika, ktorú nájdete v širšom centre.
  • Jej vnútorná kapacita je limitovaná len na štyri stoly. Pokiaľ počasie praje, sedí sa vonku na námestí s úžasnou atmosférou.
  • Odporúčam tie najlepšie mušle, ktoré som kedy jedla – na cesnaku, bielom víne, zapečené s paradajkami a syrom. Bez ochutnávky tohoto jedla z Pirana určite neodchádzajte.
  • Nehynúca klasika – grilované kalamáre boli tiež úžasné.
Fritolin pri Cantini, Piran
Fritolin pri Cantini, Piran

Piran – Caffe Čakola

  • Hneď za hotelom Piran vás bude lákať na „jedno deci“ tento výborný podnik.
  • Štýlová miesta putika má v menu množstvo rozličných vín a slané pochutiny. Syrové a šunkové taniere, ktoré ponúkajú sa výborne hodia k tomuto moku.
  • Máte povinnosť ochutnať slovinský „pršut“ ktorý vám tu nakrájajú úplne čerstvý.
Caffe Čakola
Caffe Čakola

V Pirane sme jedli aj na promenáde – Reštaurácia u Pavla. Sea food špagety boli veľmi dobré, rovnako ako vyprážané kalamáre. Ak máte chuť sedieť priamo pri mori a dýchať pri jedle čerstvý morský vzduch, choďte do toho, nič tým nepokazíte. Osobne si myslím, že reštaurácie na promenáde majú svoju štandardnú kvalitu a je jedno, ktorú si vyberiete.

Káva v Koperi

Ak sa rozhodnete pre návštevu mesta Koper – (napríklad bajkami z Pirana) a potrebujete doplniť hladinu cukru, zastavte sa v kaviarni Triglav. Nájdete ju hneď v prístave. Určite neobíďte tradičný slovinský koláč – Medimurska gibanica. Kombinácia vrstvy tvarohu, orechov, jabĺk a maku na prvé počutie možno neznie vábne, no po prvom súste ihneď zmeníte názor.

Izola – Gostilna BUJOL

V Izole nájdete rovnaký typ promenádových reštaurácií ako v Pirane. Nenechajte sa nimi (a hladom) zlákať a dajte si námahu na objavenie kráľovnej medzi reštauráciami.

Reštaurácia BUJOL vás odmení dokonalým jedlom a príjemnou domácou atmosférou. Jej menu je charakteristické rôznymi predjedlami, ktoré patria do kategórie „okamžite treba všetky vyskúšať“. Chobotnice v slanom náleve sa vám budú rozplývať na jazyku. Nechajte si miesto v bruchu na rybičkovú pomazánku či slané sardelky. Ako hlavné jedlo máme overené grilované a vyprážané sardinky.

Vyprážané sardinky, mňam
Vyprážané sardinky, mňam

Na vlastnej koži, teda v tomto prípade jazyku, overené:

  • Lokálne biele víno Malvazija je výborné. Pýtajte si domácu výrobu, načapujú vám ju priamo zo suda.
  • Za deci lokálnej sudovej Malvazije zaplatíte 1 – 1,20 EUR (miestni štangmajstri nalievajú od „oka“ a častokrát ulejú poriadne nad rysku  🙂 )
  • Samozrejme, pokiaľ chcete výberové víno – ceny sú vyššie. Počítajte od 2,30 EUR za deci.
  • Pokiaľ holdujete kapučínu (áno viem, že kapučíno nie je káva, ale to je na inú tému 🙂 ), tak si pýtajte veľké (okolo 1,60 EUR). V opačnom prípade vám prinesú malé presso s mliečnou penou.
  • Ceny jedla v reštauráciách sú pomerne priateľské. Za hlavné jedlo zaplatíte v priemere okolo 10 – 13 EUR (sea food). V reštauráciách na promenáde o kúsok viac.
  • K jedlu vám bude servírovaný tradičný čerstvý biely chlieb. Účtujú za neho od 0,50 – 1 EUR. Pokiaľ chcete inú prílohu – tú si treba doobjednať zvlášť.
  • Raňajky sme si pripravovali v apartmáne, ceny v supermarketoch sú tiež porovnateľné ako u nás.
  • Ranný croissant ku káve však musel byť – za ten zaplatíte okolo 1,50 EUR.
  • Majte so sebou hotovosť – v lokáloch s atmosferou sa nedá platiť kartou.
  • Ak by sa dalo, chcela by som mať na výlet v Slovinsku aspoň dva žalúdky 😆 

Podeľte sa s nami aj vy o vaše vaše gastrozážitky. Už teraz sa mi na ne zbiehajú slinky.  🙂

Pridaj komentár